Public Records, charges for electronic records
Number: AGO 2013-03

Date: January 30, 2013
Subject:

Public Records, charges for electronic records

Ms. Sonja K. Dickens

City of Miami Gardens Attorney
1515 Northwest 167th Street
Building 5, Suite 200

Miami Gardens, Florida 33169

RE: PUBLIC RECORDS-ELECTRONIC RECORDS--COPIES--E-MAIL--charges for providing
copies of public records by e-mail. ss. 119.01 and 119.07, Fla. Stat.

Dear Ms. Dickens:

As the City Attorney for the City of Miami Gardens, you have asked for my opinion on
substantially the following question:

May the City of Miami Gardens impose a fee when documents are downloaded and submitted
by electronic malil, in lieu of photocopying, to the requestor?

In sum:

The City of Miami Gardens may charge the "actual costs of duplication” for electronic mail
forwarded to a public records requestor in lieu of photocopying those records. When calculating
the "actual costs of duplication,” charges may not be made for labor costs or associated
overhead costs. However, section 119.07(4)(d), Florida Statutes, provides that if the nature or
volume of public records to be inspected or copied requires the extensive use of information
technology resources or extensive clerical or supervisory assistance, or both, the City of Miami
Gardens may charge a reasonable service charge based on the cost actually incurred by the
agency for such extensive use of information technology resources or personnel. The fact that
the request involves the use of information technology resources is not sufficient to incur the
imposition of the special service charge.

According to your letter, a public records request was made to the records custodian for the City
of Miami Gardens for data which the city compiles and maintains in an electronic format. A
further request was made to deliver the records by electronic mail to avoid the payment of
copying costs. The requestor objected to the payment of any fees for costs associated with
transmitting the documents by way of electronic mail.

Section 119.01(2)(f), Florida Statutes, requires:
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"Each agency that maintains a public record in an electronic recordkeeping system shall provide
to any person, pursuant to this chapter, a copy of any public record in that system which is not
exempted by law from public disclosure. An agency must provide a copy of the record in the
medium requested if the agency maintains the record in that medium, and the agency may
charge a fee in accordance with this chapter. For the purpose of satisfying a public records
request, the fee to be charged by an agency if it elects to provide a copy of a public record in a
medium not routinely used by the agency, or if it elects to compile information not routinely
developed or maintained by the agency or that requires a substantial amount of manipulation or
programming, must be in accordance with s. 119.07(4)." (e.s.)

The statute clearly provides that if an agency maintains a record in a particular medium and that
medium is requested for the copy, the agency "must provide a copy of the record in the medium
requested[.]"[1] The statute also provides that "the agency may charge a fee in accordance with
this chapter."

Section 119.07, Florida Statutes, provides for the inspection and copying of records and for the
fees which may be charged for inspecting and copying. Subsection (4) makes general provision
for fees for copying when not otherwise prescribed by law:

"(4) The custodian of public records shall furnish a copy or a certified copy of the record upon
payment of the fee prescribed by law. If a fee is not prescribed by law, the following fees are
authorized:

(a)1. Up to 15 cents per one-sided copy for duplicated copies of not more than 14 inches by 81/2
inches;

2. No more than an additional 5 cents for each two-sided copy; and

3. For all other copies, the actual cost of duplication of the public record.

(b) The charge for copies of county maps or aerial photographs supplied by county constitutional
officers may also include a reasonable charge for the labor and overhead associated with their
duplication.

(c) An agency may charge up to $1 per copy for a certified copy of a public record.

(d) If the nature or volume of public records requested to be inspected or copied pursuant to this
subsection is such as to require extensive use of information technology resources or extensive
clerical or supervisory assistance by personnel of the agency involved, or both, the agency may
charge, in addition to the actual cost of duplication, a special service charge, which shall be
reasonable and shall be based on the cost incurred for such extensive use of information
technology resources or the labor cost of the personnel providing the service that is actually
incurred by the agency or attributable to the agency for the clerical and supervisory assistance
required, or both.

(e)1. Where provision of another room or place is necessary to photograph public records, the
expense of providing the same shall be paid by the person desiring to photograph the public
records.

2. The custodian of public records may charge the person making the photographs for
supervision services at a rate of compensation to be agreed upon by the person desiring to
make the photographs and the custodian of public records. If they fail to agree as to the
appropriate charge, the charge shall be determined by the custodian of public records.” (e.s.)

As no charge has been established by law for providing copies by electronic mail in lieu of



photocopying, section 119.07(4)(a)3., Florida Statutes, authorizes "the actual cost of duplication
of the public record" to be charged. "Actual cost of duplication” is defined in section 119.011(1),
Florida Statutes, to mean "the cost of the material and supplies used to duplicate the public
record, but does not include labor cost or overhead cost associated with such duplication.” You
have not advised me of and | am not aware of any "actual costs of duplication" involved in
forwarding copies of electronic mail in lieu of photocopying and the definition does not allow for
the imposition of labor costs or associated overhead costs.

Section 119.07(4)(d), Florida Statutes, does provide that if the nature or volume of public records
to be inspected or copied requires the extensive use of information technology resources or
extensive clerical or supervisory assistance, or both, the agency may charge a reasonable
service charge based on the cost actually incurred by the agency for such extensive use of
information technology resources or personnel. When the special service charge is warranted, it
applies to requests for both the inspection of and copies made of public records.[2] For purposes
of the Public Records Law, "[ijnformation technology resources" means "data processing
hardware and software and services, communications, supplies, personnel, facility resources,
maintenance, and training."[3] The fact that the request involves the use of information
technology resources is not sufficient to incur the imposition of the special service charge; rather,
an extensive use of such resources is required before the special service charge is
authorized.[4]

The statute does not identify the Legislature's intent as to what may constitute "extensive use"
and provides no definition of the term.[5] However, in light of the lack of clear direction in the
statute as to the meaning of the term "extensive," this office has suggested that agencies
implement the service charge authorization in a manner that reflects the purpose and intent of
the Public Records Act and does not represent an unreasonable infringement upon the public's
statutory and constitutional right of access to public records. While you have not advised me
whether the City of Miami Gardens has adopted a public records procedure which includes
provisions for imposing the special service charge, this office would strongly encourage the
adoption of such a policy for accommodating public records requests.

Your letter suggests that a request for the production of public records by electronic mail may
appear to be time saving and cost effective for both the requestor and the city. However, you are
concerned that an individual could make several requests a day for the production of public
records by electronic mail and, in responding to each request, the city could be required to utilize
an exorbitant amount of staff time to respond to such public records requests. While this office
acknowledges your concerns, these are issues which arise regardless of the format in which
public records are maintained or produced. Providing access to public records is a statutory duty
imposed by the Legislature on all records custodians and must be accomplished in a manner
that is consistent with the purpose and intent of the Public Records Law and that does not
unreasonably infringe upon the public's statutory and constitutional right of access to public
records.

Subsequent conversations with your office indicate that the City of Miami Gardens is currently
contracting with a private entity for the storage and maintenance of certain public records,
requests for proposal (RFP's) in this instance, and has been requiring that copies of the city's
RFP's be obtained from the private company at a price established by that company. A request



has been received by the city for copies of these public records at the price established in the
Public Records Law for public records. This is the fact situation which has prompted your
guestion. This office has opined, in Attorney General Opinion 2002-37, that an agency may not
abdicate its duty to produce public records for inspection and copying by requiring those seeking
public records to do so only through its designee and then paying whatever fee that company
may establish for its services. Rather, the agency is the custodian of its public records and, upon
request, must produce such records for inspection and copy such records at the statutorily
prescribed fee.[6]

In sum, it is my opinion that the City of Miami Gardens may charge the "actual costs of
duplication" for electronic mail forwarded to a public records requestor in lieu of photocopying
those records. When calculating the "actual costs of duplication,” charges may not be made for
labor costs or associated overhead costs. However, section 119.07(4)(d), Florida Statutes,
provides that if the nature or volume of public records to be inspected or copied requires the
extensive use of information technology resources or extensive clerical or supervisory
assistance, or both, the City of Miami Gardens may charge a reasonable service charge based
on the cost actually incurred by the agency for such extensive use of information technology
resources or personnel. The fact that the request involves the use of information technology
resources is not sufficient to incur the imposition of the special service charge.

Sincerely,

Pam Bondi
Attorney General
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[1] And see Op. Att'y Gen. Fla. 91-61 (1991) (custodian of public records must, if asked for a
copy of a computer software disk used by an agency, provide a copy of the disk in its original
format; a typed transcript of the disk would not satisfy the requirements of the Public Records
Law).

[2] See Board of County Commissioners of Highlands County v. Colby, 976 So. 2d 31 (Fla. 2d
DCA 2008).

[3] Section 119.011(9), Fla. Stat.
[4] See Op. Att'y Gen. Fla. 99-41 (1999).

[5] However, Florida courts have approved a local government's formula for calculating its
special service charge based on a determination that it would take more than 15 minutes to
locate, review for confidential information, copy, and refile the requested material. See Florida
Institutional Legal Services, Inc. v. Florida Department of Corrections, 579 So. 2d 267 (Fla. 1st
DCA 1991), review denied, 592 So. 2d 680 (Fla. 1991) (court upheld hearing officer's order
rejecting inmates' challenge to Department of Correction's rule defining "extensive" for purposes
of special service charge to mean it would take more than 15 minutes to locate, review, copy,



and refile requested material); and Op. Att'y Gen. Fla. 99-41 (1999).

[6] And see Op. Att'y Gen. Fla. 05-34 (2005) (while the property appraiser may provide public
records, excluding exempt or confidential information, to a private company, the property
appraiser may receive only those fees that are authorized by statute and may not, in the
absence of statutory authority, enter into an agreement with the private company where the
property appraiser provides such records in exchange for either in-kind services or a share of the
profits or proceeds from the sale of the information by the private company).



