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Date: November 14, 2014

Subject:
Common Element - Property Appraiser - Taxation

The Honorable Bob Henriquez
Hillsborough County Property Appraiser
County Center, 16th Floor
601 East Kennedy Boulevard
Tampa, Florida  33602-4932

RE:  COMMON ELEMENT – PROPERTY APPRAISER – TAXATION – taxation of common
element in subdivision.  s. 193.0235, Fla. Stat.

Dear Mr. Henriquez:

You have asked for my opinion on substantially the following question:

Does section 193.0235, Florida Statutes, prohibit the separate taxation of property where the
parcel in question is identified on the plat as, ". . . dedicated for private common recreational use,
and shall remain privately owned, maintained, repaired and replaced and is specifically not
dedicated to the use of the public in general" and where the facilities within the parcel are
available to any member of the general public who pays a membership fee to use the facilities?

In sum:

In order to qualify as a "common element" for purposes of section 193.0235, Florida Statutes, a
subdivision lot must not be subject to private sale or have been sold to a private party, must be
designated on the plat or approved site plan as a common element for the exclusive benefit of
the lot owners and must be used exclusively by such lot owners.  

According to your letter, the property under consideration is located in a master planned
residential community and essentially consists of a clubhouse, two pools and a marina with boat
slips.  The developer of the property has sold the parcel to a private, limited liability company,
and this third party operates the facilities.  You state that the property is not designated as a
"common element" on the plat or approved site plan for the subdivision.

You have included reference to a document entitled "amenities declaration" relating to this
property which allows for "non-deeded users" to use the parcel.  "Non-Deeded Users" are
described in the document as:

". . . individuals who are entitled to use the Amenities on an annual basis (as result of payment of
an annual fee and other applicable charges to the Amenities Owner) or as otherwise permitted
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from time to time by the Amenities Owner.  A Non-Deeded User may be permitted to use the
Amenities as determined by the amenities Owner in its discretion from time to time.  Non-
Deeded Users shall include, among others, the users of boat slips in the Marina who are not also
owners of Lots, Units or Parcels in the Community."

While I have included this information for purposes of clarity, this office does not interpret
contractual provisions nor is it a fact finder.  Mixed questions of law and fact are most
appropriately addressed to the judiciary, where they can receive a definitive resolution.[1]
 However, the following discussion may prove helpful to you in considering the application of
section 193.0235, Florida Statutes.

Section 193.0235, Florida Statutes, was adopted by the Legislature in 2003 and is entitled "[a]d
valorem taxes and non-ad valorem assessments against subdivision property."[2]  The statute
provides that:

"(1)  Ad valorem taxes and non ad valorem assessments shall be assessed against the lots
within a platted residential subdivision and not upon the subdivision property as a whole. An ad
valorem tax or non ad valorem assessment, including a tax or assessment imposed by a county,
municipality, special district, or water management district, may not be assessed separately
against common elements utilized exclusively for the benefit of lot owners within the subdivision,
regardless of ownership. The value of each parcel of land that is or has been part of a platted
subdivision and that is designated on the plat or the approved site plan as a common element for
the exclusive benefit of lot owners shall, regardless of ownership, be prorated by the property
appraiser and included in the assessment of all the lots within the subdivision which constitute
inventory for the developer and are intended to be conveyed or have been conveyed into private
ownership for the exclusive benefit of lot owners
within the subdivision.
(2)  As used in this section, the term 'common element' includes:
(a)  Subdivision property not included within lots constituting inventory for the developer which
are intended to be conveyed or have been conveyed into private ownership.
(b)  An easement through the subdivision property, not including the property described in
paragraph (a), which has been dedicated to the public or retained for the benefit of the
subdivision.
(c)  Any other part of the subdivision which has been designated on the plat or is required to be
designated on the site plan as a drainage pond, or detention or retention pond, for the exclusive
benefit of the subdivision."

Thus, pursuant to section 193.0235, Florida Statutes, ad valorem taxes or non-ad valorem
assessments by a county, municipality, special district, or water management district may not be
assessed separately against common elements that are utilized exclusively for the benefit of lot
owners within the subdivision.  The value of parcels of land that are part of a platted subdivision
that are designated on the plat or on the approved site plan as a common element for the
exclusive benefit of lot owners must be prorated by the property appraiser and added to the
assessment of all the lots within the subdivision.

As this office noted in Attorney General Opinion 2003-63, the statute defines a "common
element" as subdivision property not included in the inventory of lots intended to be sold or that



have been sold to private owners, easements that have been dedicated to the public or retained
for the benefit of the subdivision, and any other part of the subdivision designated on the plat or
the site plan as a drainage pond, or detention or retention pond, for the exclusive use of the
subdivision.  In plain terms the statute includes as a common element any subdivision property
not already sold or that is intended to be sold into private ownership, that is designated on the
plat or plan as a common element.

Information you have provided states that this subdivision property has been sold into private
ownership and is not designated on the plat or plan of the subdivision as a common element.

Further, this office has previously considered whether property must actually be used exclusively
by the lot owners of the subdivision or whether the designation of the property as a "common
element for the exclusive benefit of lot owners" is sufficient to claim the entitlement to prorated
taxes or assessments.  In Attorney General Opinion 2003 63, this office addressed whether a
common element includes any property in a subdivision plat or site plan intended to benefit lot
owners that is not a lot either sold into private ownership or held by the developer as inventory
for sale, regardless of the ownership of such property.  Citing the plain language of section
193.0235, Florida Statutes, prohibiting separate assessments against common elements used
exclusively for the benefit of lot owners within a subdivision and the need to refer to the
subdivision plat or site plan to determine whether property is a common element, this office
concluded that a property appraiser must be able to determine that property is used exclusively
for the benefit of lot owners, regardless of ownership, before prorating the assessment among all
lot owners within a subdivision.

Subsequently, in Attorney General Opinion 2004-31, this office considered whether a golf course
for which a user fee is charged (regardless of whether the users are property owners within a
subdivision) could be classified as a common element under section 193.0235, Florida Statutes.
 As that opinion notes, "[f]or purposes of assessing the property in the instant situation. . .
section 193.0235(1), Florida Statutes, requires that such property be used exclusively for the
benefit of lot owners within the subdivision before it may be assessed as a common element with
the assessment prorated among all lot owners within the subdivision."  The opinion recognizes
that taxing statutes are strictly construed against taxing authorities, while exemptions are strictly
construed against taxpayers.[3]  An exemption that has been claimed must be proved by clear
evidence.[4]  While the provisions of section 193.0235, Florida Statutes, do not represent an
exemption from taxation, they do involve a shifting of the burden of paying a tax or assessment,
and the rationale for requiring clear evidence of compliance with the statute's provisions would
apply.  Thus, the 2004 opinion states that "it would appear that before the golf course may be
assessed on a prorated basis among all of the individual lot owners within the subdivision, it
must be shown that its use is exclusively for the benefit of lot owners within the subdivision."  To
conclude otherwise would place the burden of taxation or special assessments upon individual
lot owners when the property is used and enjoyed by others.  Attorney General Opinion 2004-31
concludes that "a golf course that is open to the general public for play for a fee may not be
classified as a common element of a subdivision for the exclusive benefit of the lot owners within
the subdivision for purposes of prorating assessments among the lot owners."

This office continues to be of the opinion that, before a lot within a platted residential subdivision
may be assessed on a prorated basis and that assessment imposed on all of the individual lot



owners within a subdivision, it must be shown that it is used exclusively for the benefit of the lot
owners within the subdivision.  That is, in order to qualify as a "common element" for purposes of
section 193.0235, Florida Statutes, a subdivision lot must not only be designated on the plat or
approved site plan as a common element for the exclusive benefit of the lot owners, but be used
exclusively by those lot owners.[5]

Pursuant to section 193.0235, Florida Statutes, ad valorem taxes or non-ad valorem
assessments by a county, municipality, special district, or water management district may not be
assessed separately against common elements that are utilized exclusively for the benefit of lot
owners within the subdivision.  Where the Legislature has prescribed the manner in which a
thing is to be done or, as here, specified the manner in which a property is to be assessed by the
property appraiser, it operates, in effect, as a prohibition against its being done in any other
manner.[6]  Likewise, where a statute sets forth exceptions, no others may be implied to be
intended.[7]

The parcel in question is not designated as a "common element" for the exclusive benefit of lot
owners on the plat or the approved site plan.  It is subdivision property which has been conveyed
into private ownership and use of the property is available to any member of the general public
paying a membership fee.  Thus, the subdivision lot would not appear to satisfy the requirements
of section 193.0235, Florida Statutes.

In sum, it is my opinion that in order to qualify as a "common element" for purposes of section
193.0235, Florida Statutes, a subdivision lot must not be subject to private sale or have been
sold to a private party, must be designated on the plat or approved site plan as a common
element for the exclusive benefit of the lot owners and must be used exclusively by such lot
owners.  

Sincerely,

Pam Bondi
Attorney General

PB/tgh
______________________________________________________________________

[1]  See Department of Legal Affairs Statement Concerning Attorney General Opinions, available
at:
http://myfloridalegal.com/pages.nsf/Main/dd177569f8fb0f1a85256cc6007b70ad.

[2]  See s. 4, Ch. 2003-284, Laws of Fla.

[3]  See Department of Revenue v. Bank of America, N.A., 752 So. 2d 637 (Fla. 1st DCA 2000),
review denied,776 So. 2d 274 (Fla. 2000) (statutes authorizing tax refunds or exemptions must
be strictly construed); Consumer Credit Counseling Service of the Florida Gulf Coast, Inc. v.
State, Department of Revenue, 742 So. 2d 259 (Fla. 2d DCA 1997); State, Department of
Revenue v. Anderson, 403 So. 2d 397 (Fla. 1981).
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[4]  See Green v. Pederson, 99 So. 2d 292 (Fla. 1957) and United States Gypsum Company v.
Green, 110 So. 2d 409 (Fla. 1959) (person seeking exemption bears the burden of establishing
by clear evidence and law that he or she qualifies for the exemption, with all doubt resolved
against the existence of the exemption).

[5]  And see Op. Att'y Gen. Fla. 09-23 (2009), in which this office read the language of the
statute to include the use of such property by the guests and relatives of lot owners as a benefit
to the lot owners which did not jeopardize the exclusivity of such use.

[6]  See, e.g., Alsop v. Pierce, 19 So. 2d 799, 805 (Fla. 1944) (where Legislature prescribes the
mode, that mode must be observed).

[7]  See, e.g, Young v. Progressive Southeastern Insurance Company, 753 So. 2d 80 (Fla.
2000); Dobbs v. Sea Isle Hotel, 56 So. 2d 341 (Fla. 1952).


