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Dear Mr. Branham:

As Town Attorney for the Town of Baldwin, Florida, you have asked for my opinion on
substantially the following question:

Is a municipality authorized to adopt by ordinance the terms of the state juvenile curfew law
described in sections 877.20 - 877.25, Florida Statutes, and to subsequently make changes, by
ordinance, in the terms of the statutes for local application?

In sum:

If a municipality adopts an ordinance that incorporates by reference the provisions of sections
877.20 - 877.24, Florida Statutes, it may not alter by ordinance the statutory terms expressed in
the statutes. However, section 877.25, Florida Statutes, does not preclude a municipality from
adopting an independently crafted juvenile curfew ordinance. Any such locally crafted language
must comport with federal and state constitutional law relating to juvenile curfews.

According to information supplied to this office, the Town of Baldwin has adopted the state
curfew imposed by section 877.20, Florida Statutes, et seq., without any changes to the statutory
language.[1] A number of local governments nearby have adopted curfew ordinances which
include individually-crafted provisions relating to the age of minors subject to the curfew. You ask
whether the language of section 877.25, Florida Statutes, which states that local governments
may "provide restrictions more stringent or less stringent than the curfew imposed under section
877.22" would allow the Town of Baldwin to modify by ordinance the statutory language
contained in section 877.22, Florida Statutes, to redefine the term "minor" which the Town has
adopted in its curfew ordinance. As discussed below, it is my opinion that the Town may adopt
the provisions of section 877.20 - 877.25, Florida Statutes, but has no authority to alter the
language of the statute by ordinance to redefine the term "minor." If the Town of Baldwin decides
to draft its own juvenile curfew ordinance it may develop the terms of its ordinance but should be
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cognizant of federal and state constitutional law relating to juvenile curfews.

Sections 877.20 - 877.25, Florida Statutes, describe a template for local juvenile curfew
ordinances. It was the intent of the Legislature, in adopting these provisions:

"to protect minors in this state from harm and victimization, to promote the safety and well-being
of minors in this state, to reduce the crime and violence committed by minors in this state, and to
provide counties and municipalities with the option of adopting a local juvenile curfew ordinance
by incorporating by reference the provisions of ss. 877.20-877.25."[2]

As used in the act, the term "[m]inor" is defined as "any person under 16 years of age."[3]

The act prohibits minors from being in public places and establishments during certain hours[4]
and prescribes penalties[5] and procedures[6] for violations of the curfew provisions. The act
does not apply in a county or a municipality unless the governing body of the local government
adopts a local ordinance:

"Sections 877.20-877.24 do not apply in a county or municipality unless the governing body of
the county or municipality adopts an ordinance that incorporates by reference the provisions of
ss. 877.20-877.24. Sections 877.20-877.24 do not preclude county or municipal ordinances
regulating the presence of minors in public places and establishments which provide restrictions
more stringent or less stringent than the curfew imposed under s. 877.22."[7]

Thus, it appears that the juvenile curfew ordinance provided in sections 877.20 - 877.24, Florida
Statutes, is not preemptive; rather, the act recognizes that a county or municipality may regulate
the presence of minors more strictly, or less strictly, than those provisions of sections 877.20 -
877.24, Florida Statutes. However, if, as the Town of Baldwin has done, a county or municipality
adopts the statutory scheme as set out in the statutes, it is my opinion that the Town is bound by
the language of those statutory provisions. The statute provides no flexibility to alter the
framework set forth in sections 877.20 - 877.24, Florida Statutes, if the Town has adopted that
framework.[8] Rather, the statute appears to authorize local governments to craft juvenile curfew
ordinances with terms either more or less stringent which may be adopted independently of
sections 877.20 - 877.24, Florida Statutes.

In sum, it is my opinion that if a municipality adopts an ordinance that incorporates by reference
the provisions of sections 877.20 - 877.24, Florida Statutes, it may not alter by ordinance the
statutory terms expressed in the statutes. Section 877.25, Florida Statutes, does not, however,
preclude a municipality from adopting an independently crafted juvenile curfew ordinance, but
any such locally-crafted language must comport with federal and state constitutional law relating
to juvenile curfews.[9]

Sincerely,

Pam Bondi
Attorney General
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______________________________________________________________________

[1] The Baldwin, Florida, Code of Ordinances has adopted the state statutes establishing a
curfew for minors in the following terms: "Pursuant to Florida Statutes s. 877.25, the provisions
of Florida Statutes ss. 877.20 - 877.24 are hereby adopted by reference as part of the Code of
the Town of Baldwin." The provisions of the state statutes are not set out at length in the code.

[2] Section 877.20, Fla. Stat.

[3] Section 877.21(3), Fla. Stat.

[4] Section 877.22(1)(a), Fla. Stat., prohibits minors from being or remaining in a public place or
establishment between 11:00 p.m. and 5:00 a.m. of the following day, Sunday through Thursday,
except for legal holidays; (b) prohibits minors from being or remaining in a public place or
establishment between 12:01 a.m. and 6:00 a.m. on Saturdays, Sundays, or legal holidays.

[5] Penalties include written warnings for a first violation and a fine of $50.00 and being charged
with a civil infraction for those already having received a prior written warning. Section 877.22(3),
Fla. Stat. I note that this act came into the statutes in Ch. 94-209, Laws of Fla., which was a
major juvenile crime bill.

[6] Section 877.22(4), Fla. Stat., states that a minor violating a curfew and taken into custody
must be transported to a police station or other facility conducting a curfew program and requires
that the parents of the minor be contacted to take custody of the minor.

[7] Section 877.25, Fla. Stat.

[8] While municipalities in Florida do have home rule powers, Article I, section 18 of the Florida
Constitution specifically provides that the imposition of penalties may only be accomplished "as
provided by law." This office has concluded that the term "by law" means an act of the
Legislature and does not include municipal ordinances. See Ops. Att'y Gen. Fla. 2009-53 and
84-39 (1984); Advisory Opinion to Governor, 22 So. 2d 398 (Fla. 1945); Broward County v.
Plantation Imports, Inc., 419 So. 2d 1145 (Fla. 4th DCA 1982).

[9] See, for example, State v. J.P. v. T.M., 907 So. 2d 1101 (Fla. 2005) ("Because the juveniles'
fundamental rights to privacy and freedom of movement are burdened by the curfew ordinances,
the cities must have a compelling governmental interest in regulating the activities of minors
during the hours of the curfew and the ordinances must be narrowly tailored to accomplish their
goals by the least intrusive means available.").


