Tourist development tax --tourist industry reps
Number: AGO 2020-02

Date: March 19, 2020
Subject:
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Mr. A. Bryant Applegate
County Attorney
Seminole County

1101 East First Street
Sanford, FL 32771

Dear Mr. Applegate:

This office has received your inquiry on behalf of the Board of County Commissioners of
Seminole County (the “County”), asking substantially the following question:

May the County expend tourist development tax revenue to pay the cost of travel to
the County, including airfare, incurred by travel writers, tour brokers, and other
persons connected with the tourist industry in connection with such persons’
attendance at promotional activities or events put on by the Seminole County
Economic Development Office, acting as the County’s tourism promotion agency?

In sum:

Section 125.0104(9)(c), Florida Statute does not authorize the agency’s payment of
the cost of travel to and from the County incurred by travel writers, tour brokers, or
other persons connected with the tourist industry to attend promotional activities or
events put on by the County’s tourist promotion agency.

The Local Option Tourist Development Act, section 125.0104, Florida Statutes, authorizes
counties to impose a tax on short-term rentals of living quarters or

accommodations within the county (with certain exceptions not pertinent here). With respect to
the use of tourist development tax funds to pay for travel expenses, the first sentence of section
125.0104(9)(a), Florida Statutes, authorizes a tourism promotion agency to “[p]rovide, arrange,
and make expenditures for transportation, lodging, meals, and other reasonable and necessary
items and services for such persons, as determined by the head of the agency, in connection
with the performance of promotional and other duties of the agency.” “Promotion” is defined, in
section 125.0104(2)(b)1., to mean “marketing or advertising designed to increase tourist-related
business activities.” Section 125.0104(9) further provides that travel expenses other than those
described as exceptions in that subsection “shall be as provided in s. 112.061.”
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With respect to travel paid for with public funds, section 112.061, Florida Statutes, establishes a
generally applicable statutory framework reflecting the Legislature’s expressed intent to
“establish standard travel reimbursement rates, procedures, and limitations, with certain
justifiable exceptions and exemptions, applicable to all public officers, employees, and
authorized persons whose travel is authorized and paid by a public agency.” Subsection (1)(b) of
section 112.061 provides that, to “preserve the standardization established by this law,” its
provisions “shall prevail over any conflicting provisions in a general law, present or future, to the
extent of the conflict; but if any such general law contains a specific exemption from this section,
including a specific reference to this section, such general law shall prevail, but only to the extent
of the exemption.” 1 Section 125.0104(9), to the extent of its terms, provides such an exemption.
Thus, to the extent section 125.0104(9) conflicts with section 112.061, the former’s provisions
govern the latter. Because of the interplay between section 125.0104(9) and 112.061 and
because they are closely related, the two statutes should be read in pari materia. 2

Against this backdrop, the County has asked whether section 125.0104(9)(a) authorizes
payment of transportation expenses, including airfare, to bring tourist

industry representatives to attend County tourism activities (when such travelers are neither
performing agency duties nor serving as agency consultants or advisers). It is clear the
transportation expenses for tourist industry representatives would not be authorized under
section 112.061 because such individuals are not public employees and are not performing
agency duties. Thus, tourist development tax funds may only be used for such expenses if
authorized by section 125.0104.

Paragraph (9)(a) provides a tourism development agency is authorized to:

Provide, arrange, and make expenditures for transportation, lodging, meals, and
other reasonable and necessary items and services for such persons, as determined
by the head of the agency, in connection with the performance of promotional and
other duties of the agency. However, entertainment expenses shall be authorized
only when meeting with travel writers, tour brokers, or other persons connected with
the tourist industry. All travel and entertainment-related expenditures in excess of $10
made pursuant to this subsection shall be substantiated by paid bills therefor.
Complete and detailed justification for all travel and entertainment-related
expenditures made pursuant to this subsection shall be shown on the travel expense
voucher or attached thereto. Transportation and other incidental expenses, other
than those provided in s. 112.061, shall only be authorized for officers and
employees of the agency, other authorized persons, travel writers, tour brokers, or
other persons connected with the tourist industry when traveling pursuant to
paragraph (c). All other transportation and incidental expenses pursuant to this
subsection shall be as provided in s. 112.061.

(Emphasis added.) The fifth sentence authorizes the payment of transportation and other
incidental expenses, other than those provided in section 112.061, for a series of enumerated
categories of persons. Paragraph 9(a) is clear that travel expenses may only be incurred for
“other persons connected with the tourist industry” when those persons are “traveling pursuant to
paragraph (c)”. To answer your question as to travel writers and tour brokers, one must



determine whether the qualifying words at the end of the fifth sentence, “when traveling pursuant
to paragraph (c),” apply only to “other persons connected with the tourist industry,” or to all
travelers enumerated in the series.

“The starting point for any statutory construction issue is the language of the statute itself — and
a determination of whether the language plainly and unambiguously answers the question
presented.” State v. Peraza, 259 So. 3d 728, 731 (Fla. 2018). Where possible, effect must be
given to all statutory provisions and related provisions must be construed in harmony with one
another. 1d. Here, there are two plausible readings of the fifth sentence of section
125.0104(9)(a). Under one reading, the qualifying phrase limiting expenses to those “traveling
pursuant to paragraph (c)” would only apply to the last category of persons enumerated in the
series, “other persons connected with the tourist industry.” Under that reading, tourist
development tax funds could be used for “transportation and other incidental expenses” of travel
writers and tour brokers if compliant with the remainder of paragraph 9(a), regardless of whether
the travelers were traveling pursuant to paragraph 9(c). This reading would permit the payment
of expenses that are the subject of your request.

Under the second plausible reading, the qualifying phrase would apply to all categories of
persons enumerated in the series. Under such a reading, expenditure of tourist development tax
funds for payment of travel expenses for any category of persons in the series would not be
permitted unless the traveler was traveling pursuant to paragraph 9(c). Paragraph 9(c) provides
a tourism development agency is authorized to:

Pay by advancement or reimbursement, or by a combination thereof, the actual
reasonable and necessary costs of travel, meals, lodging, and incidental expenses of
officers and employees of the agency and other authorized persons when meeting
with travel writers, tour brokers, or other persons connected with the tourist industry,
and while attending or traveling in connection with travel or trade shows. With the
exception of provisions concerning rates of payment, the provisions of s. 112.061 are
applicable to the travel described in this paragraph.

Subsection 9(c) thus authorizes payment for two categories of persons—“officers and
employees of the agency” and “other authorized persons” —where two conditions are met. First,
those persons must be “meeting with travel writers, tour brokers, or other persons connected
with the tourist industry”. Second, the travel must occur “while attending or traveling in
connection with travel or trade shows.” The phrase “other authorized persons” uses a term,
“authorized person,” defined in section 112.061(2) to include persons “other than a public officer
or employee...who is authorized by an agency head to incur travel expenses in the performance
of official duties” and “a person who is called upon by an agency to contribute time and services
as a consultant or adviser.” § 112.061(2)(e), Fla. Stat. (2019). It is thus, in theory, possible that a
travel writer or tour broker could be authorized by a tourist development agency to travel to a
travel or trade show on behalf of the agency to meet with other travel writers, tour brokers or
persons connected with the tourist industry, to promote tourism in the agency’s locale. Under
those circumstances, the travel writer or tour broker would be acting with the agency’s
authorization or as the agency’s consultant and performing official duties.



Because either reading is plausible based on the plain language, it is appropriate to apply the
canons of statutory interpretation. Two competing interpretive canons could apply.

The doctrine of the last antecedent. The last antecedent canon applies when, “following an
enumeration in series, a qualifying phrase will be read as limited to the last of the series when it
follows that item without a comma or other indication that it relates as well to those items
preceding the conjunction.” 3 Thus (for example), absent some “other indication,” the qualifying
phrase contained in paragraph (9)(a)—‘when traveling pursuant to paragraph (c)"—would apply
only to “other persons connected with the tourist industry.” While the last-antecedent rule 4 *is
another aid to discovery of intent or meaning,” and “construing a statute in accord with the rule
IS ‘quite sensible as a matter of grammar,” 5 it *is not inflexible and uniformly binding’”; 6 “is not
an absolute”;7 and “can assuredly be overcome by other indicia of meaning.”8 Nor can “the
doctrine...be applied in a way that ignores the plain reading of the language.”9 Thus, “[w]hen
several words are followed by a clause which is applicable as much to the first and other words
as to the last, the natural construction of the language demands that the clause be read as
applicable to all.””10

The “series-qualifier canon.” This canon applies the “presumption that when there is a
straightforward, parallel construction that involves all nouns or verbs in a series, a prepositive or
postpositive modifier normally applies to the entire series.”11 For example, in Mendelsohn v.
State Dep't of Health, the First District held the phrase “relating to the Medicaid program”, when
separated by a comma, applied to all items in the series.12 Applying this canon, if the post-
positive adverbial qualifying phrase contained in paragraph (9)(a)—"when traveling pursuant to
paragraph (c)"—is equally applicable to all the enumerated persons when incurring expenses
“other than as provided in s. 112.061,” then the modifier would apply to all of them.

While the insertion of a comma before the post-positive modifier in the fifth sentence of
paragraph 9(c) would make the disposition clearer, applying the series-qualifier canon is more
appropriate here, given the context. There are several indications in subsection (9) that the
subject sentence in paragraph (a) contains a parallel series of nouns, and that the post-positive
modifier, “when traveling pursuant to paragraph (c),” should apply to all items in the series.

First, in its three other uses in section 125.0104 of the grouping “travel writers, tour brokers, or
other persons connected with the tourist industry,” the Legislature appears to have placed all
these tourist industry participants on a parallel footing. It is reasonable to apply a consistent
interpretation to them all. It would seem illogical to apply the limitation only to “other persons
connected to the tourist industry” and not to travel writers or tour brokers.

Second, the use of the limiting phrase in the sentence “shall only be authorized” prior to the
enumeration in the series makes clear the sentence is to be a limitation. Applying the limiting
post-positive modifier to all items in the series furthers this purpose.

Third, the qualifier appears to be equally applicable to each category of persons in the entire
series of nouns because, with respect to all such persons, “the actual reasonable and necessary
costs” of travel and incidental expenses expressly authorized in paragraph (9)(c) meet the
description, in paragraph 9(a), of not being otherwise “provided” under section 112.061. In fact,
the Legislature appears to have underscored this intent in paragraph (9)(a) by admonishing, in



the very next sentence, that “[a]ll other transportation and incidental expenses pursuant to this
subsection shall be as provided in s. 112.061.” Thus, it is my opinion that the County may only
use tourist development tax funds to pay for transportation and other incidental expenses not
otherwise permitted by section 112.061 for “travel writers, tour brokers or other persons
connected with the tourist industry” when such persons are traveling pursuant to section
125.0104(9)(c).

Paragraph (9)(c) does not allow a tourist promotion agency to use tourist development tax funds
to pay for the cost of travel to and from the County incurred by travel writers, tour brokers, or
other persons connected with the tourist industry (when such travelers are neither performing
agency duties nor serving as agency consultants or advisers) to attend promotional activities or
events put on by the County’s tourist promotion agency. The cost of shared transportation used
by agency officers, employees, and other authorized persons when meeting with one or more
travel writers, tour brokers, or other persons connected with the tourist industry may be paid with
tourist development tax funds. The cost of airfare and other transportation expenses incurred by
travel writers, tour brokers, or other persons connected with the tourist industry to attend such
meetings (who, in undertaking that travel, are not, themselves, fulfilling duties in furtherance of
the official business of the local tourist development agency) may not.

Based on the foregoing, it is my opinion that the County may not expend tourist development tax
revenue to pay the cost of travel to and from the County, including airfare, incurred by travel
writers, tour brokers, and other persons connected with the tourist industry in connection with
such persons’ attendance at promotional activities or events put on by the County’s tourist
promotion agency.

Sincerely,

Ashley Moody
Attorney General

AM/ttIm
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