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Ms. Barbara J. Myrick, General Counsel
The School Board of Broward County, Florida
600 S.E. Third Avenue, 11th Floor
Fort Lauderdale, Florida 33301

Dear Ms. Myrick,

This office has received your inquiry of November 4, 2020 on behalf of the School Board of
Broward County, Florida, asking substantially the following question:

May a district school board’s advisory committee meet remotely through communications media
technology and without the requirement of an in-person quorum at a physical meeting location?

Because advisory committees are part of the district school board organization,1 unless and until
legislatively or judicially determined otherwise, I conclude that the statutory requirement of an in-
person quorum at a physical meeting location that applies to the School Board in conducting its
business also applies to a school board advisory committee in carrying out its delegated duties.2

Background Facts

The School Board’s inquiry is prompted by the expiration of Executive Order 20-69,3 in which
Governor DeSantis had exercised his authority, during the declared Covid-19 pandemic
emergency,4 to suspend any Florida Statutes that require a quorum of a local government body
to be physically present in one location for it to conduct official business.5 The same executive
order suspended any requirement that a local government body meet at a specific public place,
and also authorized local government bodies to utilize communications media technology to
conduct public meetings.6 You state that, during the time that Executive Order 20-69 was
effective, advisory committees of the Board “met remotely through means of communications
media technology and without an in-person quorum.” The School Board now asks if, in the
absence of the effective suspension of any requirement that a quorum be physically present, its
advisory committees must have an-person quorum in one physical meeting location to conduct
business.

Legal Analysis

Pursuant to section 1001.32(2), Florida Statutes, “district school boards shall operate, control,
and supervise all free public schools in their respective districts and may exercise any power
except as expressly prohibited by the State Constitution or general law.”7 Two general principles
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apply in this regard. First, “[w]hen the controlling law directs how a thing shall be done that is, in
effect, a prohibition against its being done in any other way.”8 Second, local provisions on a
subject are deemed to conflict with state law on the same subject if a person acting to comply
with one provision necessarily violates another.9

Chapter 1001, Florida Statutes, governs how school districts are organized and their meetings
conducted. Section 1001.43(10) provides that the “district school board may adopt policies and
procedures necessary for the daily business operation of the district school board, including, but
not limited to, the . . . organization of the district school board, including special committees and
advisory committees.” According to Black’s Law Dictionary, “organization” means the “way in
which the various parts of a system are arranged and work together.”10

Therefore, by statute, special committees and advisory committees are component parts of a
district school board.

Section 1001.372, Florida Statutes, sets out the requirements for conducting district school
board meetings. It requires that such meetings “shall be held in the office of the district school
superintendent or in a room convenient to that office and regularly designated as the district
school board meeting room,” or, upon giving “due public notice,” “at any appropriate public place
in the county.”11 It provides, further, that a “majority shall constitute a quorum for any meeting of
the district school board,” and that “[n]o business may be transacted at any meeting unless a
quorum is present, except that a minority of the district school board may adjourn the meeting
from time to time until a quorum is present.”12 This office has interpreted these requirements to
mean that “a quorum of the members of the board” must be “physically present at the meeting
site.”13

The district school board’s authority to “adopt policies and procedures necessary for the daily
business operation of the district school board, including . . . district school board meeting
procedures, including participation via telecommunications networks, use of technology at
meetings, and presentations by nondistrict personnel”14 does not provide a basis to avoid the
physical quorum requirement. 15 While the statute allows a school board (including its advisory
committees) to use communications media technology to allow a physically absent member to
attend a public meeting by telecommunication network16 if a quorum of the members of the
board is physically present at the meeting site,17 they do not excuse compliance with the
physical quorum and location requirements of section 1001.372, Florida Statutes.

Conclusion

Based on the foregoing, unless and until legislatively or judicially determined otherwise, I
conclude that where, as here, an executive order previously suspending a statutory in-person
requirement for constituting a quorum has expired, the statutory requirement of an in-person
quorum at a physical meeting location that applies to the School Board in conducting its
business also applies to a School Board advisory committee in carrying out its delegated duties.

Sincerely,



Teresa L. Mussetto
Senior Assistant Attorney General

_____________________________
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